Kocabıyık, H.Demirtürk, B. S.2025-01-272025-01-2720081302-70502146-5894https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/79506https://hdl.handle.net/20.500.12428/19444Nane yapraklarının infrared enerji ile kurutulmasında nanenin kuruma karakteristikleri, kuruma süresi, kuruma hızı incelenmiş ve özgül enerji tüketimi ile kurutulmuş nane yapraklarının renk özellikleri araştırılmıştır. Denemeler 1080 W/$m^2$ infrared radyasyon yoğunluğunda dört farklı hava hızında (0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 m/s) gerçekleştirilmiştir. Bütün kuruma koşullarında kuruma süresi 64 -180 dk arasında değişmiştir. Kuruma hızı hava hızının azalmasıyla artış göstermiştir. Özgül enerji tüketimi tüm kuruma koşulları için 37.04 ile 106.58 MJ/kg-buharlaşan su arasında değişmiştir. Kuru nanenin renk özellikleri işlem değişkenlerinden etkilenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOptikBahçe BitkileriSpektroskopiGıda Bilimi ve TeknolojisiNane yapraklarının infrared radyasyonla kurutulmasıArticle5323924679506