Müftüoğlu, Nuray MücellaDemirer, TuncayAteş, FadimeTürkmen, Cafer2025-01-272025-01-2720011300-1361https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/27184https://hdl.handle.net/20.500.12428/17647Bu araştırma Çanakkale İlinde yetiştirilen Amasya üzümü çeşitlerinin beslenme durumunu belirlemek amacı ile yapılmıştır.Toprak ve yaprak analiz sonuçları şu şekilde özetlenebilir. Toprak örneklerinin pH'sı kuvvetli asitten orta alkaliye kadar değişmekle beraber % 75'i hafif asit ve nötr karakterli olup örneklerin tamamı organik maddece noksanlık göstermektedir. Yaklaşık % 50'si kireççe fakir olan topraklarda alınabilir fosfor, örneklerin % 57.5'inde az, %37.5'inde orta; alınabilir potasyum % 67.5'inde yeterli ve yüksek düzeyde bulunmaktadır. Alınabilir demir örneklerinin % 60'ında, mangan % 42.5'inde, çinko % 10'unda yetersiz, bakır ise bütün örneklerde yeterli düzeyde bulunmaktadır. Yaprak ayası örneklerinin azot bakımından % 15'i, alınabilir fosfor bakımından ise % 25'inin yetersiz olduğu; potasyum, kalsiyum, demir ve mangan yönünden beslenme sorununun olmadığı, çinko bakımından ise % 15'inin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Yaprak sapına ait besin elementlerinin bakı yönünden % 15'i yetersiz, çinko bakımından tamamının yeterli, magnezyum bakımından ise yaprak ayası ve yaprak sapı örneklerinin % 10'unun yetersiz düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Toprak özellikleri ile yaprak ayası ve yaprak sapı besin elementi kapsamları arasında önemli ilişkiler belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSu KaynaklarıBahçe BitkileriÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiAmasya üzümü beslenme problemlerinin tespiti üzerine bir araştırmaOther103971227184