Tekinay, Ahmet AdemDavies, Simon John2025-01-272025-01-2720021300-01521303-6092https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/29105https://hdl.handle.net/20.500.12428/18430Yem karbonhidrat oranlarının alabalıkların, Oncorhynchus mykiss, mide boşalım ve yem alma isteğine dönüş süresi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla, % 14.9 (düşük karbonhidrat; DK), % 31.4 (orta karbonhidrat; OK) ve % 42.3 (yüksek karbohidrat; YK) oranlarında ekstrude edilmiş buğday unu içeren yemler deneme balıklarına yedirilmiştir. Mide boşalım çalışmaları, balıklar belirli zaman aralıklarında öldürülüp mide içerikleri çıkartılarak gerçekleştirilmiş, yem alma isteğine dönüş süreleri de X-Radiyografi metodu kullanılarak tahmin edilmiştir. Her üç grubun mide boşalım verileri en iyi karekö k (square root) eşitlikleriyle açıklanmıştır. DK grubunun mide boşalım oranı OK ve YK balıklarının oranlarından önemli derecede (P<0.05) farklı bulunurken, aynı parametrenin, OK ve YK grupları arasında farklılık göstermediği (P>0.05) belirlenmiştir. Deneme gruplarının yem alma isteğine dönüş oranları üç adet sigmoid model ile açıklanmıştır. Tespit edilen parametrelerden, yem-karbonhidrat oranına bağlı olmaksızın, alabalıkların mide boşalım ve yem alma isteğine dönüş oranları arasında oldukça yakın bir ilişki saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, kısa süreli iştah kontrolünde, alabalıkların yem kompozisyondan bağımsız olarak midelerini doldurmak için yem tükettikleri iddia edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBalıkçılıkEffects of dietary carbohydrate level on gastric evacuation and return of appetite in the rainbow trout, Oncorhynchus mykissOther261253129105