Altınağaç, UğurAkyasan, Emirhan2025-01-262025-01-262018https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=vbVkXe1KChYWNElr1MuLZhmJXUyHeZg-UvXrPGsHYHzwNFj52ARwvvZ1knQYBCMohttps://hdl.handle.net/20.500.12428/8810Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim DalıBu çalışmada, Gökçeada bölgesinde kolyoz (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) avcılığında yaygın olarak kullanılan tüylü çaparilerin iğne seçiciliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 1, 2, 3, 4 numaralı iğnelerle yeşil, turuncu, kahverengi (kırçıllı), beyaz ve pembe renkteki tüylerle çapariler yapılmıştır. Denemeler (Haziran, Temmuz, Ağustos) 2014-2016 tarihleri arasında Gökçeada'da gerçekleştirilmiştir. Çalışmada deneme çaparileri el hassasiyeti ve tecrübe göz önüne alınarak yarım saat arayla projede çalışan kişiler arasında el değiştirilerek dip suda kullanılmıştır. Seçiciliğinin belirlenmesinde SELECT (Share Each Lengthclass Catch Total) metot kullanılmıştır. Denemeler sonucunda, türe ait seçicilik parametreleri çıkarılmıştır. Kolyoz (Scomber japonicus) için normal - scale model en iyi sonucu vermiştir. Bu modellere göre kolyoz balığının seçicilik parametreleri hesaplanmıştır. 1, 2, 3, 4 numaralı iğnelere göre optimum yakalama boyları sırası ile 28,78 cm, 28,31 cm, 27,01 cm ve 27,56 cm olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak, Gökçeada bölgesinde kullanılan tüylü kolyoz çaparisindeki iğnelerin 1 numara ve daha büyük iğnelere sahip olmaları daha büyük boyda bireyler yakaladığından dolayı balık stoklarının devamlılığı açısından önemli olduğu bulunmuştur.In this study, it was aimed to determine the hook selectivity of the ferthered handlines widely used in the fishing of the mackerel (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) in Gökçeada region. For this purpose, the hooks 1, 2, 3, 4, are designed with green, orange, brown (multicoloured), white and pink feathery handlines. The experiments were carried out in Gökçeada between 2014-2016. Experiment handlines in the study were used in bottom water by changing hands for half an hour considering the sensitivity of the hands and the experience. The SELECT (Share Each Length Class Catch Total) method is used to determine the selectivity. As a result of the experiments, the selectivity parameters of the species have been determined. The best result for mackerel (Scomber japonicus) was received with normal – sacale model. According to these models, selectivity parameters of the mackerel fish were calculated. Among the hooks with numbers 1, 2, 3, 4 optimum catching order according to the hooks were respectively 28.78 cm, 28.31 cm, 27.01 cm and 27.56 cm. As a result, it has been found that ferthered handlines with number 1 and larger hooks used in the Gökçeada region are important for the sustainable of the fish stocks because of catching larger size individuals.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessDeniz BilimleriMarine ScienceGökçeada bölgesinde kullanılan tüylü kolyoz (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) çaparisindeki iğne seçiciliğinin belirlenmesiDetermination of feathered fish hooks selectivity for used chub mackerel (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) in Gokceada regionMaster Thesis153496656