Aday, Mehmet Seçkin2025-01-272025-01-2720131304-75822148-015Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/252289https://hdl.handle.net/20.500.12428/18735Klordioksit meyve ve sebzelerde dezenfeksiyon ajanı olarak kullanılan en güçlü oksidantlardan birisidir. Gıda endüstrisindeki yüksek kullanım potansiyeli, geniş pH aralığındaki bakterisidal etkisinden ve seçiciliğinden kaynaklanmaktadır. Klordan farklı olarak, düşük konsantrasyon ve düşük reaksiyon sürelerinde bile etkili olup, organik madde varlığında trihalometan ve haloasetik asit gibi toksik ve karsinojenik yan ürünler oluşturmamaktadır. Bu derleme, klordioksitin kimyasal özelliklerini, antimikrobiyal etki mekanizmasını ve meyve ve sebzeler üzerindeki meydana getirdiği etkiyi incelemektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaTıbbiGıda Bilimi ve TeknolojisiGıda Endüstrisinde Yeni Bir Kimyasal Ajan: KlordioksitReview Article1117682252289