Cankül, DuranDiker, OğuzUslu, Ayşe Nur2025-01-272025-01-2720222147-8775https://doi.org/10.21325/jotags.2022.1041https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/529962https://hdl.handle.net/20.500.12428/15340Etnosentrizm; dahil oldukları kendi gruplarını evrenin merkezi gibi gören, farklı grupları ait\rolduğu grubun bakış açısıyla gören, kültürel anlamda kendi gruplarına benzeyen kişileri\rsorgulamadan kabul ederken benzemeyen kişileri ise reddeden insanlar için genel bir\reğilimi ifade etmektedir. Bunun yanında etnosentrizm ürünlerin üretiminde ve satın\ralınmasında etkili olan bir kavramdır. Etnosentrizmin restoran girişimciliğine ne şekilde\retki ettiğini tespit etmeyi amaçlayan bu çalışmada, nitel araştırma yaklaşımlarından yüz\ryüze görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşme yöntemiyle elde edilen verilerin analizinde\rbetimleyici analiz tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler Safranbolu’da faaliyet gösteren 11\rrestoran işletmecisi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda restoran menülerinde\rSafranbolu yöresel yemeklerinin yer aldığı, mutfaklarında Safranbolu kültürünü yansıtan\rahşap, bakır, çömlek, kiremit gibi araç gereçleri kullanıldığı, restoranların tasarımında da\rSafranbolu kültürünü yansıtan ögelere yer verildiği görülmüştür. Restoranların logo, reklam\rve tanıtımlarında Safran çiçeği, Safranbolu evleri gibi Safranbolu kültürünü yansıtan\rfigürlere yer verildiği, satın alınan helal sertifikalı olmasına dikkat edildiği tespit edilmiştir.\rSatın alınan gıda ürünlerinin ve ekipmanların tercihinde etnosentrik eğilim gösterilmekte,\rçoğunlukla coğrafi işaretli ve yerli ürünler tercih edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Yemek bir\raracı unsur olarak kullanılmış, yemekle birlikte destinasyonun tanıtılmasının da ön plana\rçıktığı sonucuna ulaşılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessOtelcilikKonaklamaSpor ve TurizmBeslenme ve DiyetetikKültürel ÇalışmalarGıda Bilimi ve TeknolojisiRestoran Girişimciliğinde Etnosentrizmin Etkisi: Safranbolu ÖrneğiArticle1021272129010.21325/jotags.2022.1041529962