Ataşoğlu, CengizYurtman, İ.YamanKoç, FisunTuncel, BarışUzatıcı, Ahmet2025-01-272025-01-272005https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/606229https://hdl.handle.net/20.500.12428/1448815.11.2005Literatürde yer alan bazı çalışmalar, proteinlerin parçalanma ürünleri olan peptidlerin ve amino asitlerin rumende kolay fermente edilebilir enerji kaynaklarını fermente eden mikroorganizmaların çoğalmasını teşvik ederek rumen fermantasyon etkinliğini artırdığını ileri sürülmektedirler. Bu çalışma ile farklı azot kaynaklarının (amonyak (A); amonyak+peptid; (A+P)) değişik nişasta kaynaklarının rumenden temin edilen mikroorganizmalar tarafından fermantasyonu üzerindeki etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Sabahleyin yemleme öncesi 4 farklı koyunun rumeninden elde edilen rumen sıvısı in vitro koşullar altında değişik azot (amonyak; 255 mg/L ve peptidler; 5 g/L) ve nişasta (buğday, çavdar, mısır ve tritikale; 6.67 g/L) kaynakları ile inkübe edilmiştir. Bu in vitro çalışmada, peptidlerin çalışmada enerji kaynağı olarak kullanılan buğday, çavdar, mısır ve tritikale nişastalarının fermantasyon hızı (inkübasyonun 2. saati hariç) ve bu nişastaları fermente eden mikroorganizmaların hücre protein sentez etkinliği üzerine herhangi bir etkisinin bulunmadığı tespit edilmiştir (P>0.05). Azot kaynağının, asetik asit miktarı üzerinde etkisi saptanmamış olmasına rağmen (P>0.05), propiyonik asit miktarını önemli düzeyde artırmıştır (P<0.05). Bütirik asit miktarı da azot formundan etkilenmeyen bir diğer uçucu yağ asididir (P>0.05). Azot kaynağının toplam UYA üretimini önemli düzeyde etkilediği saptanmış (P<0.05), yapılan analizler sonrasında A+P uygulamasının önemli ölçüde daha yüksek toplam UYA ile sonuçlandığı sonucuna ulaşılmıştır (P<0.05).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiVeterinerlikFarklı nişastaların karışık rumen mikroorganizmaları tarafından in vitro koşullar altındaki fermantasyonu üzerine farklı azot kaynaklarının etkileriProject127606229