Gül, Kemal MuhammetEgesel, Ömer CemKahrıman, FatihTayyar, Şemun2025-01-272025-01-2720071301-2215https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/74528https://hdl.handle.net/20.500.12428/18910Kolza (Brassica napus L.) serin iklimlerde yetiştirilen en önemli yağ bitkisidir. Türkiye’de toplam yağ üretimi içerisinde kolzanın kayda değer bir önemi yoktur. Yağlı tohumların ithalat maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı yerli kolza üretimi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından desteklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin kuzey batısında üretilen yeni kolza çeşitlerinde yağ ve protein oranı, oleik ve linolenik asit oranlarının yanında tohumda istenmeyen maddeler sinapin ve glikosinolat oranlarının belirlenmesidir. Veriler 9 çeşitte ve iki yıllık (2003-2004 ve 2004-2005) tarla denemelerinden elde edilmiştir. Kalite analizleri yakın kızıl ötesi yansıma spektroskopisi (NIRS) ile gerçekleştirilmiştir. Kullanılan çeşitler arasında tüm özellikler bakımından önemli farklılıklar saptanmıştır. Elde edilen verilere göre yağ oranı %43.20 (Alesi)-47.04 (Licrown), protein oranı %15.34 Licrown)-20.53 (Triangle), glikosinolat miktarı 7.59-18.55 ?mol g-1, sinapin asit esterleri 0.29-0.40 mg kg-1, oleic asit oranı %56.92-65.71 ve linolenik asit oranı % 9.55-11.97 değerleri arasında değişim gösterdiği saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriInvestigation of some seed quality components in winter rapeseed grown in Çanakkale provinceArticle201879274528