Aydınlık, PelinKaragül Yüceer, Yonca2025-02-052025-02-052021Aydınlık, P., & Karagül Yüceer, Y. (2021). MİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİ. Gıda, 46(5), 1117-1131. https://doi.org/10.15237/gida.GD210761309-6273https://doi.org/10.15237/gida.GD21076https://hdl.handle.net/20.500.12428/29535https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/1139342Bu çalışmada Pelargonium graveolens’den (ıtır) elde edilen esansiyel yağın karakteristik özellikleri incelenerek doğal katkı maddesi olarak elma suyunda kullanılabilirliği araştırılmıştır. Esansiyel yağ üretiminde mikrodalga destekli hidrodistilasyon yöntemi kullanılmış ve %1.75 verimle esansiyel yağ üretimi gerçekleştirilmiştir. Uçucu bileşenlerin tanımlanması amacıyla gaz kromatografisi kütle spektrometresi kullanılmıştır. Itır esansiyel yağının temel uçucu bileşenleri sitronelil format, izomenton, linalol, sitronelol ve geraniol olarak belirlenmiştir. Esansiyel yağın antioksidan aktivitesi 0.54 mM troloks/mL yağ bulunmuştur. Esansiyel yağın antibakteriyel etkisinin Escherichia coli’ye kıyasla Staphylococcus aureus üzerine daha fazla olduğu saptanmıştır. Itır esansiyel yağı ilave edilmiş elma suyunun mikrobiyel yükünde depolama boyunca düşüş olduğu belirlenmiştir. Ayrıca esansiyel yağ ilave edilen elma suyunun duyusal özellikler bakımından da kabul edilebilir olduğu tüketici testiyle ortaya koyulmuştur.turinfo:eu-repo/semantics/openAccessPelargonium graveolensRose-scented geraniumEssential oilAntioxidant activityAntibacterial activitySensoryPelargonium graveolensItırEsansiyel yağAntioksidan aktiviteAntibakteriyel aktiviteDuyusalMİKRODALGA DESTEKLİ HİDRODİSTİLASYON YÖNTEMİYLE ELDE EDİLEN PELARGONIUM GRAVEOLENS (ITIR) ESANSİYEL YAĞININ KARAKTERİSTİK BAZI ÖZELLİKLERİCHARACTERISTIC SOME PROPERTIES OF PELARGONIUM GRAVEOLENS (ROSE-SCENTED GERANIUM) ESSENTIAL OIL OBTAINED BY MICROWAVE-ASSISTED HYDRODISTILATION METHODarticle4651117113110.15237/gida.GD210761139342