Tiryaki, Osman2025-01-272025-01-2720162147-83842564-6826https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/253501https://hdl.handle.net/20.500.12428/17930Bu makalede tarımsal ürünleri yetiştirme sürecindeki veya hasattan sonraki bitki koruma uygulamalarının yan etkileri gıda güvenliği ile ilişkilendirilerek incelenmiştir. Fungusların oluşturduğu mikotoksinler, zararlı organizmalara karşı uygulanan pestisitlerin kalıntıları ve GDO ile ilişkili biyolojik mücadele tarımsal ürünlerin güvenliğini etkileyen faktörlerdir. Çalışmada bazı tarımsal ürünlerde, mikotoksinlerin ve pestisitlerin bulunmasına izin verilen (MRL) değerleri ile birlikte Avrupa Birliği (AB) Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food and Foeed, RASFF)\"nde Avrupa\"da dolaşan tarım ürünlerinde mikotoksin bulaşması ve pestisit kalıntısı yüzünden alınan uyarılar verilmiştir. Sonuç olarak bitkisel gıdaların güvenliğine zarar vermeden, zararlılara karşı en uygun bitki koruma uygulamasının entegre mücadele (IPM) olduğu vurgulanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiZiraat MühendisliğiİmmünolojiGıda Bilimi ve TeknolojisiBitki Sağlığı ve Gıda GüvenliğiArticle426574253501