Öğütçü, MustafaElmas, Emine Tuğçe2025-01-272025-01-2720201302-32092147-9003https://doi.org/10.34233/jpr.714829https://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/461559https://hdl.handle.net/20.500.12428/16595Yumurta, insan diyetlerindeki en önemli besleyici gıdalardan biridir. Çoğu beslenme uzmanı,gelişim çağında günde en az bir yumurta tüketimini önermektedir. Bu çalışmanın amacı,Türkiye’deki demografik ve sağlık koşullarına göre yumurta tüketimine ilişkin tüketici tercihlerinibelirlemektir. Bu amaçla gönüllü 814 katılımcıya 12 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır.Demografik veriler ve sorular arasındaki ilişki Correspondence Analizi kullanılarakdeğerlendirilmiştir. Sonuçlar tüketicilerin yaşının yumurta tüketim sıklığı ve tüketilen yumurtatürleri üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Benzer sonuçlar tüketicilerin gelir düzeyi içinde gözlenmiştir. Öte yandan, tüketicilerin eğitim düzeyi beklendiği gibi sadece tüketilen yumurtatürleri üzerinde etkili olmuştur. Hastalıkların yumurta tüketim sıklığını kısıtladığı ve tüketilenyumurta türlerini etkilediği bulunmuştur. Sonuç olarak, katılımcıların yumurtalar hakkında bilgiaradıkları kaynakların eğitim geçmişlerine göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Bu çalışma,yumurta tüketimi ile demografik veriler arasındaki ilişki hakkında bilgi vermektedir. Çalışmanınsonuçları, yerel ve endüstriyel yumurta üreticileri için, yumurta tüketimine ilişkin tüketicilerin algıve kararlarını anlamak açısından değerlidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme ve DiyetetikYumurta Tüketimine İlişkin Tüketici Tercihlerinin ve Algılarının Correspondence Analiz ile DeğerlendirilmesiArticle171273410.34233/jpr.714829461559