Yılmaz, SevdanErgün, SebahattinÇelik, Ekrem Şanver2025-01-272025-01-2720182148-127Xhttps://search.trdizin.gov.tr/tr/yayin/detay/328982https://hdl.handle.net/20.500.12428/19143Bu çalışmada, tilapia, Oreochromis mossambicus yemlerine keçiboynuzu (Ceratoniasiliqua) şurubu takviyesinin balıkların büyüme performansı, hematolojik, serumbiyokimyasal ve immünolojik parametreleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Balıkyemlerine keçiboynuzu şurubu %0, %5, %2,5, %1,25 ve %0,625 oranlarında ilaveedilerek beş farklı izonitrojenik ve izokalorik yem yapılmıştır. Balıklar 60 gün boyuncadeney yemleriyle beslenmişlerdir. Deneme yemleri balıkların ağırlık artışına, yemdönüşüm oranına, spesifik büyüme oranına, kırmızı kan hücresi sayısına, hematokritoranına (%), serum total protein, albümin ve globulin düzeylerine belirgin bir etkigöstermemiştir. Bununla birlikte, yemlere özellikle %1,25’lik keçiboynuzu şurubuilavesinin serum glikoz, trigliserit ve kolesterol seviyelerini önemli ölçüde düşürdüğübelirlenmiştir. Özellikle %1,25 keçiboynuzu şurubu ilavesi balıkların fagositikaktivitesini, fagositik indeksini, respiratöri bürst aktivitesini ve potansiyel öldürmeaktivitesini önemli ölçüde arttırmıştır. Sonuç olarak, bu çalışma tilapia balıklarını 60günlük süreyle %1,25 oranında keçiboynuzu şurubu içeren yemlerle beslemenin, büyümeperformansı ve hematolojik parametrelerini olumsuz yönde etkilemeksizin, balıklarınbağışıklık parametrelerini ve serum biyokimyasal değişkenlerini geliştirmede yeterliolabileceğini göstermiştir.The present study investigated the effects of dietary carob (Ceratonia siliqua) syrup supplementation on growth performance, haematological, serum biochemical and immunological parameters of tilapia, Oreochromis mossambicus. Five isonitrogenous and isoenergetic diets were formulated to contain carob syrup at levels of 0%, 5%, 2.5%, 1.25%, and 0.625%. Fish were fed experimental diets for 60 days. There were no particular differences in weight gain, feed conversion ratio, specific growth rate, red blood cell count, haematocrit ratio (%), serum total protein, albumin, and globulin levels of fish fed experimental diets. However, dietary carob syrup especially with 1.25% incorporation significantly decreased serum glucose, triglyceride, cholesterol levels. The dietary carob syrup especially at 1.25% significantly increased the phagocytic activity, phagocytic index, respiratory burst and potential killing activity. In conclusion, findings of the present study indicate that feeding tilapia with a diet containing 1.25% carob syrup over a period of 60 days might be adequate to improve immune parameters and serum biochemical variables without any adverse effect on growth performance and haematological parameters of fish.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBalıkçılıkBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiVeterinerlikTilapiaCarob syrupGrowth performanceSerum biochemistryImmune parametersKeçiboynuzu (Ceratonia siliqua) Şurubunun Tilapia (Oreochromis mossambicus) Balıklarında Büyüme Performansı, Hematolojik, Serum Biyokimyası ve Bağışıklık Parametrelerine EtkisiThe Effect of Dietary Carob (Ceratonia siliqua) Syrup on Growth Performance, Haematological, Serum Biochemical and Immunological Parameters in Tilapia (Oreochromis mossambicus)Article61218201826328982