Kahve ile sulu çözeltide bulunan metilen mavisi boyar maddesinin adsorpsiyonu
Abstract
Bu çalışmada sulu çözeltide bulunan metilen mavisi boyar maddesinin giderimi için dört farklı çeşitteki atık kahve telveleri kullanılmıştır. Metilen mavisi boyar maddesinin giderimin de atık su arıtımın da yüksek verim sağlayan bir yöntem olarak adsorpsiyon tercih edilmiştir. Çalışma da en yüksek verimin elde edildiği ortamın belirlenebilmesi için pH, süre, konsantrasyon ve sıcaklık gibi farklı adsorpsiyon etkileri denenmiştir. Elde edilen sonuçlar incelenerek en iyi izoterm modelinin belirlenmesin de Langmuir ve Freundlich izoterm modelleri kullanılmıştır. FTIR ve SEM analizleri ile adsorpsiyon olayının yüzeyde meydana getirdiği değişimler incelenmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre, metilen mavisinin en yüksek adsorplama kapasitesinin dört farklı kahve grubu içinde Türk kahvesine ait olduğu görülmüştür. Türk kahvesi telvelerinin pH 7 değerinde 318 K'de 100 dakikada Langmuir izoterm modeline göre 67,14 mg/g maksimum adsorplama kapasitesine sahip olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, dört farklı kahve grubu içerisinde, özellikle Türk kahvesi telvelerinin, sucul ortamda bulunan metilen mavisi boyar maddesinin gideriminde oldukça yüksek adsorplama kapasitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. In this study, four different types of waste coffee grounds were used for the removal of methylene blue dyestuff in aqueous solution. For the removal of methylene blue the adsorption method was used because it provides high efficiency from wastewater treatment methods. In the study, different adsorption effects such as pH, time, concentration and temperature were tested in order to determine the maximum efficiency. By examining the results obtained, Langmuir and Freundlich isotherm models were used to determine the best isotherm model. The changes caused by the adsorption on the surface were investigated by FTIR and SEM analysis. According to the results, it was observed that the highest adsorption capacity of methylene blue belonged to Turkish coffee among four different coffee groups. It has been determined that Turkish coffee grounds have a maximum adsorption capacity in four coffee groups and at pH 7, in 100 minutes at 318 K according to the Langmuir isotherm model was 67,14 mg/g. As a result, it was determined that among four different coffee groups, especially Turkish coffee grounds were quite effective in the removal of methylene blue dyestuff in the aquatic environment.
URI
https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=r4I1HnmXxFQovUpyAyUmxMxd74GVcsy4jN2AA9E1mWDak6mNEt2BnhdlOUODc9xZhttps://hdl.handle.net/20.500.12428/4929