Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties
Künye
Çiçek, G., Sümer, S. K., Egesel, C. Ö., Say, S. M. & Aydın, A. (2021). Determination of Coefficients and Biomass Potential for Pruning Residuals in Some Olive Varieties. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 24(2), 313-318. doi: 10.18016/ksutarimdoga.vi.690022Özet
As a result of pruning operations in olive orchards, large amounts of
biomass material are produced every year. In this study, it was aimed
to determine the pruning residual coefficients in olive varieties grown
in Southern Marmara Region of Turkey. Amount of pruning residuals
and its energy potential due to olive cultivation of the region was
determined.. The coefficients were compared with the values obtained
from different countries. Possible uses of the residual biomass were
also investigated. The study material consisted of young (0-25 years),
full-yield (25-50 years) and old (over 50 years) trees of Ayvalık, Gemlik
and Domat, widely grown olive varieties in the Southern Marmara
Region. The experiment used a randomized plot design sampling 5
trees for each age and variety. The average coefficients of
determination for pruning residues were calculated as 33.62 kg tree1year-1 and 5668.63 kg ha-1year-1. Energy potential from pruning
residues were determined to be 5.16 PJ for Southern Marmara
Development Region. Zeytin bahçelerinde budama işlemleri sonucu her yıl büyük
miktarlarda biyokütle materyali ortaya çıkmaktadır. Bu araştırmada,
Türkiye’de Güney Marmara Kalkınma Bölgesi kapsamında
yetiştirilen zeytin çeşitlerinde, budama artık katsayılarının
belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada çeşitlere yönelik budama
kütle miktarları dikkate alınarak belirlenen katsayılar ile bölgenin
zeytin tarımı kaynaklı budama artık ve enerji potansiyeli de
belirlenmiştir. Biyokütleye konu olan söz konusu artıkların
değerlendirilme olanakları araştırılmış, araştırma sonucunda elde
edilen katsayılar farklı ülkelerde ve bölgelerde elde edilen değerlerle
karşılaştırılmıştır. Araştırmada Güney Marmara Kalkınma
Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen Ayvalık, Gemlik ve Domat
zeytin çeşitlerinde, gençlik devresinde (0-25 yıl), verim devresinde
(25-50 yıl) ve yaşlılık devresinde (50 yıl üstü) olan bahçelerde tesadüf
parselleri deneme desenine göre belirlenmiş 5’er ağaçta budama
yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda ağaç başına budama
katsayısı 33.62 kg ağaç-1yıl-1, alan bazlı budama katsayısı 5668.63 kg
ha-1yıl-1 bulunmuştur. Bu değerden yararlanarak zeytinliklerin
birim alanının 50711.18 MJ ha-1yıl-1, Güney Marmara Kalkınma
Bölgesi’nin ise 5.16 PJ budama artığı kaynaklı enerji potansiyeline
sahip olduğu belirlenmiştir.