Entrepreneurial Tendency of the Students: A Research on the Students of the Department of Physiotherapy and Rehabilitation and Nutrition and Dietetics
Künye
Şahi̇n, T., Ocak, S., Gi̇der, Ö. (2019). Öğrencilerin Girişimcilik Eğilimi: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 14 (1), 67-77.Özet
This study aims to identify the entrepreneurial tendencies of the students and to reveal the differences in entrepreneurial tendencies according to department, the reasons for preferring department, gender, class, and parents’ job. The study was carried out with the students of the Department of Physiotherapy and Rehabilitation and Nutrition and Dietetics of the Faculty of Health Sciences in one university. The questionnaire was used as the data collection method and 477 valid forms were obtained. A 5-point Likert scale is used in the questionnaire. The general average of some entrepreneurial tendency dimensions, innovation, self-confidence, locus of control, risk taking, and need for achievement dimensions are found to be higher than 3,5. However, the students were found to have low tolerance to uncertainty (x ¯=2,70±0,8288). According to the reason for preferring the department, there were significant differences between the groups in the dimensions of tolerance to uncertainty, self-confidence, innovation and risk taking. According to the comparison between classes, there is a significant difference only in the dimension of the need for achievement. A significant difference was found in the dimensions of innovation, risk and tolerance to uncertainty by gender. In the comparisons made according to the employment status of the parents, it was determined that there was a significant difference in the risk taking level according to the mother’s occupation. And there is no significant difference in entrepreneurial tendency dimensions according to the departments and father’s occupation Bu çalışma, öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini belirlemek ve bölüm, bölümü tercih nedeni, cinsiyet, sınıf ve ebeveynlerin istihdam durumlarına göre girişimcilik eğilimlerindeki farklılıkları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon ve Beslenme ve Diyetetik bölümü öğrencileri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve toplam 477 geçerli anket elde edilmiştir. Ankette 5’li Likert ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre girişimcilik eğilimi boyutlarından, yenilikçilik, özgüven, kontrol odağı, risk alma ve başarma ihtiyacı boyutları genel ortalamasının 3,5’ten yüksek olduğu bulunmuştur. Ancak, öğrencilerin belirsizliğe karşı toleranslarının düşük olduğu (x ¯=2,70±0,8288) tespit edilmiştir. Bölümü tercih etme nedenine göre, belirsizliğe karşı tolerans, kendine güven, yenilik ve risk alma boyutlarında gruplar arası anlamlı farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Sınıflar arası karşılaştırmaya göre, sadece başarma ihtiyacı boyutunda önemli bir fark bulunmaktadır. Cinsiyete göre yenilik, risk alma ve belirsizliğe karşı tolerans boyutlarında anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ebeveynlerin istihdam durumlarına göre yapılan karşılaştırmalarda annenin mesleğine göre risk alma düzeyinde anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. Bölümlere ve bananın mesleğine göre ise girişimcilik eğilimi boyutlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
Koleksiyonlar
Aşağıdaki lisans dosyası bu öğe ile ilişkilidir: