Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin İş Doyumu ve İş Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişki
Citation
Güler, C., & Çavuşoğlu, S. B. (2022). Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin İş Doyumu ve İş Yaşam Kaliteleri Arasındaki İlişki. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 5(2), 18-28.Abstract
Amaç: Bu araştırmada amaç, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin iş doyumu ve iş yaşam kaliteleri arasındaki ilişkisinin incelenmesidir.
Yöntem: Araştırmanın örneklem grubunu İstanbul Avcılar’da görev yapan beden eğitimi ve spor öğretmenleri oluşturmaktadır. Çalışmada Weiss vd. (1967) tarafından geliştirilen ve Baycan (1985) tarafından Türkçeye uyarlanan “Minnesota İş Doyumu Ölçeği” ve Van Laar ve ark. (2007) tarafından geliştirilen ve Akar ve Üstüner (2017) tarafından Türkçeye uyarlanan “İş Yaşam Kalitesi Ölçeği” veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise normallik testlerinden bağımsız örneklem t-testi ve One-Way ANOVA testleri kullanılırken, alt boyutlar arasında ilişkiyi belirlemek için pearson korelasyon testi yapılmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin cinsiyete göre iş yaşam kaliteleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ancak yaş, medeni durum, öğrenim durumu ve mesleki kıdemlerine göre anlamlı düzeyde farklılık görülmemiştir. İş doyumu ile mesleki kıdem değişkeni arasında anlamlı düzeyde farklılık tespit edilmiştir. Diğer yandan iş doyumu ve iş yaşam kalitesi alt boyutları arasında pozitif yönde anlamlı ve olumlu ilişki ortaya çıkmıştır.
Sonuç: Beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin demografik değişkenlere göre iş doyumu ve iş yaşam kaliteleri değişiklik göstermektedir. Purpose: The aim of this research is to examine the relationship between physical education
and sports teachers' job satisfaction and work life quality.
Method: The sample group of the research consists of physical education and sports teachers
working in Istanbul Avcılar. In the study, Weis et al. (1967) and adapted into Turkish by
Baycan (1985) and Van Laar et al. (2007) and adapted into Turkish by Akar and Ustuner
(2017) was used as a data collection tool. In the analysis of the data, independent sample t-test
and one-way anova tests were used, while pearson correlation test was used to determine the
relationship between sub-dimensions.
Results: A significant difference was found between the quality of work life of the
individuals participating in the study according to gender. However, there was no significant
difference according to age, marital status, educational status and professional seniority. A
significant difference was found between job satisfaction and professional seniority variable.
On the other hand, there was a significant and positive relationship between the subdimensions of job satisfaction and quality of work life.
Conclusion: Job satisfaction and work life quality of physical education and sports teachers
vary according to demographic variables.