dc.contributor.author | Selvi, Kahraman | |
dc.contributor.author | Kandemir, Gülcan | |
dc.contributor.author | Özdikmenli Tepeli, Seda | |
dc.date.accessioned | 2024-09-07T10:38:12Z | |
dc.date.available | 2024-09-07T10:38:12Z | |
dc.date.issued | 2019 | en_US |
dc.identifier.citation | Selvi, K., Kandemir, G., & Özdikmenli Tepeli, S. (2019). Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği. Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries, 2(2), 132-141. | en_US |
dc.identifier.issn | 2651-5326 | en_US |
dc.identifier.issn | 2651-5326 | en_US |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12428/6425 | |
dc.identifier.uri | https://dergipark.org.tr/tr/pub/jmsf/issue/51134/571304 | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Çanakkale’nin Çan ilçesinde yaşayan insanların demografik özelliklerine ve satın alma
tercihlerine göre su ürünleri tüketimine yaklaşımları belirlenmiştir. 2018 yılının Kasım-Aralık ayları arasında,
basit tesadüfi örnekleme metodu kullanılarak; 420 tüketiciye anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada; bölge
halkının balık tüketimindeki öncelikleri, tüketmeme sebepleri, tüketim alışkanlıklarının hangi türler üzerinde
yoğunlaştığı ve tüketim şekilleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, Çan ilçesinde yaşayan tüketicilerin
%84,29’unun balık etini tükettiği; fakat en fazla tüketilen et ürünlerinin sırasıyla beyaz et (%48,42), kırmızı et
(%36,83) ve balık eti (%12,27) olduğu belirlenmiştir. Deniz balıkları arasında hamsinin (%23), tatlı su
balıklarında ise alabalığın (%35) ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Ayrıca, Çanakkale’nin Çan İlçesinde kişi
başı balık tüketiminin 13,28 kg/yıl olduğu tespit edilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In this study, in order to determine the approaches of people in Çan/Çanakkale towards seafood
consuming, a questionnaire has been applied to 420 consumers using simple random sample method in
November - December 2018. As a result of the study, we identified the locals’ priorities of fish consuming, the
reasons of not consuming, the consuming types, and on which types their consuming habits intense. It is
identified that 84.29% of consumers in Çan eat fish but mostly consumed meat types are as in order; White
meat (48.42%), red meat (36.83%) and fish (12.27%). Anchovy from sea fish (23%) and trout / salmon from
fresh water fish (35%) take the first rank. Besides, it is determined that seafood consumption per capita in
Çan/Çanakkale is 13.28 kg/year. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.publisher | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Fish Consumption | en_US |
dc.subject | Consumption Preferences | en_US |
dc.subject | Çan | en_US |
dc.subject | Çanakkale | en_US |
dc.subject | Su Ürünleri | en_US |
dc.subject | Balık Tüketimi | en_US |
dc.subject | Tüketim Tercihleri | en_US |
dc.title | Kırsal Bölgelerde Su Ürünleri Tüketim Alışkanlığına Etki Eden Faktörlerin Belirlenmesi: Çan (Çanakkale) Örneği | en_US |
dc.title.alternative | Determination of Factors Affecting on the Fish Consumption Habit in Rural Areas: The Case of Çan (Çanakkale) | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-6974-4441 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-5063-0364 | en_US |
dc.authorid | 0000-0002-1613-5917 | en_US |
dc.relation.ispartof | Çanakkale Onsekiz Mart University Journal of Marine Sciences and Fisheries | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Yenice Meslek Yüksekokulu, Muhasebe ve Vergi Bölümü | en_US |
dc.department | Meslek Yüksekokulları, Yenice Meslek Yüksekokulu, Ormancılık Bölümü | en_US |
dc.identifier.volume | 2 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 132 | en_US |
dc.identifier.endpage | 141 | en_US |
dc.institutionauthor | Selvi, Kahraman | |
dc.institutionauthor | Kandemir, Gülcan | |
dc.institutionauthor | Özdikmenli Tepeli, Seda | |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.authorwosid | AAY-8130-2020 | en_US |
dc.authorwosid | - | en_US |
dc.authorwosid | A-1824-2018 | en_US |
dc.authorscopusid | 35340098100 | en_US |
dc.authorscopusid | - | en_US |
dc.authorscopusid | 57954947800 | en_US |