Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorCaner, Cengiz
dc.contributor.authorÇoşkun, Bensu Medine
dc.date.accessioned2024-09-05T12:57:03Z
dc.date.available2024-09-05T12:57:03Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022
dc.identifier.citationCoşkun, B.M. (2022). Kitosan ve kitosan-nanopartikül kaplamalar kullanılarak yumurtanın raf ömrünün arttırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6357
dc.description.abstractBu çalışmanın temel amacı, kitosan kaplamaların üç farklı konsantrasyonunun (%1, %4 ve %8-a/a) ve ayrıca biyo-nanokompozit (montmorillonite-MMT) emülsiyonları ile birleştirilmiş kitosanın (%1-a/a) 4 haftalık depolama (24°C) boyunca taze yumurtanın iç kalitesi (Haugh birimi-HU, yumurta sarısı indeksi-YI, pH, kuru madde ve relatif köpük kapasitesi-RWC) üzerine etkinliğini değerlendirmektir. 2 haftalık depolamadan sonra kaplanmamış yumurtalar ile kaplanmış yumurtalar arasında önemli HU farklılıkları gözlenmiştir. 3 haftalık depolamadan sonra, kaplanmamış ve kaplanmış arasında önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. %1 kitosan ile kaplama, %8 kitosan ve kitosan-MMT ile kaplanan yumurtalardan önemli ölçüde farklılık göstermiştir. Depolama sonunda kitosan-MMT (58.2) ve %8 kitosan (58.1) ile kaplanan yumurtaların HU değerleri kontrolden (37.3) ve %1 kitosan (54.5) ile kaplanan yumurtalardan önemli ölçüde daha yüksek HU'lara sahiptir. Kaplanmış yumurtaların YI değerleri kaplanmamış yumurtalardan önemli ölçüde daha yüksektir. Kitosan-MMT (8.94) ve %8 kitosan (8.92) ile kaplanmış örneklerin albümin pH'ı, depolama sonunda kontrol (9.60) ve %1 kitosandan (9.04) önemli ölçüde daha düşüktür. Kitosan-MMT kaplama, 4 haftalık depolamadan sonra kontrol (510) ve %1 kitosandan (790) önemli ölçüde daha yüksek bir RWC (815) sergilerken %4 kitosan (810) ve %8 kitosandan (817) önemli ölçüde farklılık göstermemiştir. Bu çalışma kitosan kaplamaların taze yumurtaların iç kalitesini korumak için koruyucu bir bariyer görevi gördüğünü göstermiştir. Kitosan kaplamaların performansı %4'e kadar olan fakat %4 ile %8 arasında olmayan ayrıca MMT ile %1 konsantrasyona bağlıdır. Biyo-nanokompozit kaplama çözümleri yumurtaların iç kalitesini korumada çok etkilidir. Daha yüksek kitosan kaplamalar (%8) ve kitosan %1-MMT, depolama sırasında kabuklu yumurtaların iç kalitesini daha iyi korumuştur. Kabuklu yumurtaların iç kalitelerini korumak ve raf ömrünü artırmak için kitosan kaplamalar önemli bir alternatif olabilir.en_US
dc.description.abstractThe main objective of this work was to evaluate the effectiveness of three different concentrations (1%, 4% and 8%-w/w) of chitosan coatings and also chitosan (1%-w/w) combined with bio-nanocomposite (montmorillonite-MMT) emulsions on enhancements of fresh eggs internal qualities (Haugh unit-HU, yolk index-YI, pH, dry matter and Relative Whipping Capacity-RWC) for 4 weeks storage (24°C). Significant HU differences were observed between uncoated eggs and coated eggs after 2 weeks of storage. After 3 weeks of storage, significant differences were exhibited between uncoated and the coated. The coated 1% was significantly different then chitosan 8% and chitosan-MMT eggs. At the end of storage, the HU of eggs with chitosan-MMT (58.2) and chitosan 8% (58.1) had the significantly higher HUs than control (37.3) and also chitosan 1% (54.5). The YI values of the coated eggs were significantly higher than those of uncoated one. The albumin pH of chitosan-MMT (8.94) and chitosan 8% (8.92) coated samples exhibited a significantly lower than control (9.60) and chitosan 1% (9.04) at the end of storage. Chitosan-MMT coated exhibited a significantly higher RWC (815) than control (510) and chitosan %1 (790) but not significant different with chitosan 4% (810) and 8% (817) after 4 weeks of storage. This study indicated that chitosan coatings served as protective barrier for maintaining interior quality of the fresh eggs. The performance of chitosan coatings depends on the concentration up to 4% but not between 4% and 8% and also 1% with MMT. Bio-nanocomposite coatings solutions were also very effective in maintaining the interior quality of eggs. Higher chitosan coatings (%8) and chitosan 1%-MMT were better maintained internal quality of shell eggs during storage. Chitosan coatings can be vital alternative for maintaining internal qualities and enhancing shelf life of the shell eggs.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectYumurtaen_US
dc.subjectKitosan kaplamaen_US
dc.subjectBiyo-nanokompoziten_US
dc.subjectMontmorilloniten_US
dc.subjectYumurta iç kalitesien_US
dc.subjectDepolama kararlılığıen_US
dc.subjectEggsen_US
dc.subjectChitosan coatingen_US
dc.subjectBio-nanocompositeen_US
dc.subjectMontmorilloniteen_US
dc.subjectInternal egg qualityen_US
dc.subjectStorage stabilityen_US
dc.titleKitosan ve kitosan-nanopartikül kaplamalar kullanılarak yumurtanın raf ömrünün arttırılmasıen_US
dc.title.alternativeIncreasing the shelf life of eggs using chitosan and chitosan-nanoparticle coatingsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorÇoşkun, Bensu Medine
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record