Çanakkale ilinde su ürünleri tüketimi eğilimlerinin incelenmesi
Citation
Tunç, D.T. (2022). Çanakkale ilinde su ürünleri tüketimi eğilimlerinin incelenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Bu araştırma, Çanakkale ili Merkez ilçedeki tüketicilerin su ürünleri tüketimi eğilimlerini incelemek amacıyla 272 kişi ile yüz yüze görüşme sağlanarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında; Çanakkale ili Merkez ilçede yaşayan bireylerin sosyoekonomik özellikleri ile su ürünlerine ayırdıkları bütçe, balık tüketim miktarları (kg), su ürünleri tüketim tercihleri, hangi sıklıkla su ürünleri tükettikleri, sıklıkla hangi öğünde ve mevsimlerde tükettikleri, su ürünleri tüketim sebepleri, su ürünleri tüketmiyorlarsa sebepleri ve benzeri parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma bulgularından elde edilen sonuçlara göre Çanakkale ilinde yapılan anket çalışması sonucunda katılımcıların %62,9'u kadın iken %37,1'i erkektir. Katılımcıların %40,1'i 21-30 yaş aralığındadır. Katılımcıların %98,2'si balık tüketmektedir. Balık tüketen kişilerin %34,5'i haftada bir kez balık tüketirken, %20,2'si haftada birden fazla tüketmektedir. Balık dışı su ürünleri ele alındığında ise bu oranlar farklılaşmaktadır. Katılımcıların %49,6'sı balık dışı su ürünleri tüketirken, %50,4'ü balık dışı su ürünleri tüketmemektedir. Katılımcılar balık dışı su ürünlerini %32,8 oranla alışkın olmadıkları için, %26,9 oranla ise pahalı buldukları için tüketmemektedir. Çanakkale ilinin mevcut su ürünleri tüketimi göz önünde bulundurularak anket çalışmasının sonuçları değerlendirildiğinde; Çanakkale ilinde kişi başına aylık su ürünleri tüketimi Türkiye ortalamasının üzerindedir. Fakat tüketicinin balık tüketimine karşı olan tutumu ile diğer su ürünlerine karşı tutumu farklılık göstermektedir. Balık haricindeki diğer su ürünlerinin tüketimi, balık tüketimi kadar yaygın olamamakla birlikte tüketicilerin diğer su ürünlerine karşı ön yargıları mevcuttur. İnsan sağlığında balık kadar öneme sahip olan, zengin protein kaynağı su ürünlerine karşı bilincin ve tüketimin arttırılmasına yönelik çalışmalar ilgili kurumlarca yürütülmelidir. This research was carried out by providing face-to-face interviews with 272 people in order to examine the trends of consumers in the central district of Çanakkale. Within the scope of the research; It is aimed to determine the socio-economic characteristics of the individuals living in the central district of Çanakkale and the budget allocated to aquaculture, fish consumption amounts (kg), aquaculture consumption preferences, how often they consume aquatic products, in which meals and seasons they frequently consume, the reasons for consuming aquaculture, the reasons if they do not consume aquaculture and similar parameters. According to the results obtained from the research findings, as a result of the survey conducted in Çanakkale, 62.9% of the participants were women and 37.1% were men. 40.1% of the participants are between the ages of 21-30. 98.2% of the participants consume fish. While 34.5% of people who consume fish consume fish once a week, 20.2% consume more than once a week. When non-fish aquaculture products are considered, these rates differ. While 49.6% of the participants consumed non-fish aquatic products, 50.4% did not consume non-fish aquatic products. Participants do not consume non-fish aquatic products because they are not used to them 32.8% and because they find them expensive at a rate of 26.9%. When the results of the survey study are evaluated by considering the current aquaculture consumption of Çanakkale province; Monthly consumption of aquaculture products per capita in Çanakkale province is above the average in Turkey. However, the consumer's attitude towards fish consumption and his attitude towards other aquaculture products differs. Although the consumption of other aquatic products other than fish is not as common as the consumption of fish, consumers have prejudices against other aquatic products. Studies to increase awareness and consumption of rich protein source aquatic products, which are as important as fish in human health, should be carried out by the relevant institutions.