Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorSünnetçioğlu, Serdar
dc.contributor.authorBaşaran, Güliz
dc.date.accessioned2024-09-05T07:55:50Z
dc.date.available2024-09-05T07:55:50Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-08-26
dc.identifier.citationBaşaran, G. (2022). Mı̇mar ve restoran yönetı̇cı̇lerı̇nı̇n bakış açısı ile restoran konseptı̇ oluşturma sürecı̇. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/6039
dc.description.abstractBu tez çalışmasında restoran konseptlerinin oluşturulma sürecine dair işletme yöneticileri ve mimarların bakış açılarından faydalanılarak rol, tutum ve davranışlarına göre derinlemesine bilgi sahibi olmak amaçlanmıştır. Keşfedici bir nitel araştırma olarak oluşturulan bu çalışmada desen olarak gömülü teori yöntemi tercih edilmiştir. Veriler toplanırken görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırma bölgesi olarak Çanakkale iline odaklanılmıştır. Çalışma kapsamında 10 tane işletme yöneticisi, 3 tane hem mimar hem işletmeci, 6 tane de mimar ile görüşülmüştür. Araştırmaya göre konsept belirlemenin oluşturma süreci içerisinde hangi aşamada başladığı uygulanan araştırma modeli ile net bir şekilde ortaya konmuştur. Aynı zamanda sürecin diğer aşamalarına dair derinlemesine bilgi edinilerek konseptin yeme içme sektörüne olan katkıları belirlenmiştir. Bir diğer yandan mimar ve işletme yöneticilerinin süreç içerisindeki rolleri, tutum ve davranışlarına göre incelenmiştir. Tez çalışmasının sonucunda konsept oluşturma sürecine dair mimar ve işletme yöneticilerinin kişisel deneyim ve bilgilerine ulaşılmış, başta belirlenen konseptin oluşturma süreci içerisinde değiştiği görülmüştür. Bu durumun mimarlar ve işletme yöneticilerinin arasındaki dinamikleri etkilediği ve belirsiz bir konsept algısı yarattığı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden konsept oluşturma sürecinin iyi yönetilmesi ve uyumlu çalışma ekibinin olması restoranın sürdürebilirliği açısından önemli görülmektedir.en_US
dc.description.abstractIn this thesis, it is aimed to have in-depth information about the creation process of restaurant concepts by using the perspectives of business managers and architects, according to their roles, attitudes and behaviors. In this study, which was created as an exploratory qualitative research, the embedded theory method was preferred as a design. Interview technique was used while collecting the data. Çanakkale province was focused on as the research region. Within the scope of the study, 10 business managers, 3 both architects and business managers, and 6 architects were interviewed. According to the research, it has been clearly demonstrated by the applied research model at which stage the concept determination starts in the creation process. At the same time, in-depth information about the other stages of the process was obtained and the contributions of the concept to the gastronomy sector were determined. On the other hand, the roles of architects and business managers in the process, analyzed according to their attitudes and behaviors. As a result of the thesis, the personal experience and knowledge of the architects and business managers about the concept creation process was reached, and it was seen that the concept determined at the beginning changed during the creation process. It has been revealed that this situation affects the dynamics between architects and business managers and creates an ambiguous concept perception. Therefore, good management of the concept creation process and a harmonious working team are considered important for the sustainability of the restaurant. It has been revealed that this situation affects the dynamics between architects and business managers and creates an ambiguous concept perception. Therefore, good management of the concept creation process and a harmonious working team are considered important for the sustainability of the restaurant. It has been revealed that this situation affects the dynamics between architects and business managers and creates an ambiguous concept perception. Therefore, good management of the concept creation process and a harmonious working team are considered important for the sustainability of the restaurant.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectRestoran konseptlerien_US
dc.subjectRestoran mimarisien_US
dc.subjectKonseptlerin sınıflandırılmasıen_US
dc.subjectMimari bakış açısıen_US
dc.subjectKonsept oluşturmaen_US
dc.subjectKonsept belirlemeen_US
dc.subjectRestaurant conceptsen_US
dc.subjectRestaurant architectureen_US
dc.subjectClassification of conceptsen_US
dc.subjectArchitectural perspectiveen_US
dc.subjectConcept creationen_US
dc.subjectConcept determinationen_US
dc.titleMı̇mar ve restoran yönetı̇cı̇lerı̇nı̇n bakış açısı ile restoran konseptı̇ oluşturma sürecı̇en_US
dc.title.alternativeThe process of creating a restaurant concept with the perspectives of architects and restaurant managersen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Gastronomi ve Mutfak Sanatlarıen_US
dc.institutionauthorBaşaran, Güliz
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record