Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorİzci, Bahri
dc.contributor.authorPirinççioğlu, Seniha Ruken
dc.date.accessioned2024-04-16T06:21:23Z
dc.date.available2024-04-16T06:21:23Z
dc.date.issued2022en_US
dc.date.submitted2022-01-31
dc.identifier.citationPirinççioğlu, S. R. (2022) Çanakkale koşullarında yetiştirilen farklı kekiklerin esansiyel yağının antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5924
dc.description.abstractTürkiye bulunduğu coğrafya itibariyle tıbbi ve aromatik bitkilerin ticaretin de dünyada söz sahibi ülkelerinden birisi olup, birçok tıbbi bitkinin ihracatını yaparken, beraberinde birçok bitkinin de ithalatını gerçekleştirmektedir. Kekik genellikle aromatik özelliklerinden sebeple et, balık ve diğer birçok yemeklerde baharat olarak kullanılmaktadır. Kekikte bulunan esansiyel yağlar güçlü antimikrobiyal etkinin bulunduğu bilimsel bir gerçektir. Kekiğin kendine özgü kokusunu veren timol ileri düzeyde bir antimikrobiyal etkendir. Bu sebeple daha çok hazır gıdaların muhafazasında, gıdaların dezenfeksiyonunda kekiğin kullanılması birçok bilim insanı tarafından önerilmektedir. Önemli bir tıbbi aromatik bitki olması ve Dünya da kullanılan kekiğin oldukça büyük bir kısmını karşılamasından dolayı ülke ekonomisi açısından önemli bir bitkidir. Ülkemizde doğadan toplanarak ve kültürel tarımı yapılarak elde edilen kekik bilim insanları için önemli bir araştırma konusu olmuş ve yapılan çalışmalar ile ilgili birçok olumlu sonuç elde edilmiş ve edilmeye de devam edilmektedir. Bu araştırma Çanakkale koşullarında yetişen 3 farklı kekikten elde edilen esansiyel yağların 4 farklı bakteri üzerine etkisini ortaya koymak amacıyla 2021 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde yürütülmüştür. Araştırma materyali olarak İzmir kekiği (Origanum onites), İstanbul kekiği (Origanum vulgare) ve tıbbi kekik (Thymusvulgaris) esansiyel yağları su distilasyonu yöntemiyle elde edilmiş ve bu esansiyel yağların antimikrobiyal aktivitesi Pseudomonas aeruginosai, Staphylococcus aureus, Enterobacter cloacae ve Salmonellatyphimurium bakterileri suşlarına karşı disk difüzyon yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada; kekik türlerinden elde edilen esansiyel yağlarıntamamı bakteriler üzerinde antimikrobiyal bir etki göstermiştir. En yüksek antimikrobiyal aktivite Origanum onites ve Origanum vulgare esansiyel yağlarında görülürken, en az antimikrobiyal aktivite ise Thymus vulgare esansiyel yağında görülmüştür. Origanum onites bitkisinden elde edilen esanisyel yağ; Staphylococcus aureus (42 mm) ve Salmonella typhimurium (39 mm) bakterileri üzerinde en yüksek aktiviteyi göstermiş olup, Thymusvulgarisbitkisinden elde edilen esanisyel yağ Pseudomonas aeruginosa bakterisine karşı düşük antimikrobiyal aktivite (19 mm) göstermiştir.en_US
dc.description.abstractTurkey is one of the leading countries in the trade of medicinal and aromatic plants due to its geography, and while exporting many medicinal plants, it also imports many plants. Thyme is often used as a spice in meat, fish and many other dishes due to its aromatic properties. It is a scientific fact that the essential oils in thyme have a strong antimicrobial effect. Thymol, which gives the distinctive smell of thyme, is an advanced antimicrobial agent. For this reason, it is recommended by many scientists to use thyme in the preservation of ready-made foods and disinfection of foods. It is an important plant for the country's economy, as it is an important medicinal aromatic plant and meets a large part of the thyme used in the world. Thyme, which is obtained by collecting from nature and cultivating in our country, has been an important research topic for scientists and many positive results have been obtained and continue to be achieved. This research was carried out at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Agriculture in 2021 in order to reveal the effect of essential oils obtained from 3 different thyme grown in Çanakkale conditions on 4 different bacteria. As research material, essential oils of Izmir thyme (Origanum onites), Istanbul thyme (Origanum vulgare) and medical thyme (Thymus vulgaris) were obtained by hydro-distillation method, and the anti-bacterial activities of these essential oils were determined against the determined bacteria Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Enterobacter cloacaurmicium, Salmonellatyphimurium. Antimicrobial activities of essential oils were determined by disc diffusion method. In the research; According to the data obtained from all thyme essential oils, while all of them showed an antimicrobial effect on bacteria, the most antimicrobial activity was seen in Origanum onites and Origanum vulgare essential oils, while the least antimicrobial activity was seen in Thymus vulgare essential oil. It showed the best activity in Origanum vulgare, especially on Staphylococcus aureus (42 mm) and Salmonella typhimurium (39 mm) bacteria. In the study, Thymus vulgarishad a low activity against Pseudomonas aeruginosa with an inhibition diameter of 19 mm.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectKekiken_US
dc.subjectThymusen_US
dc.subjectOriganumen_US
dc.subjectEsansiyel yağen_US
dc.subjectAntimikrobiyalen_US
dc.subjectThymeen_US
dc.subjectThymusen_US
dc.subjectOriganumen_US
dc.subjectEssential oilen_US
dc.subjectAntimicrobialen_US
dc.subjectBacteriaen_US
dc.titleÇanakkale koşullarında yetiştirilen farklı kekiklerin esansiyel yağının antimikrobiyal aktivitelerinin belirlenmesien_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorPirinççioğlu, Seniha Ruken
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record