Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorHacıoğlu Doğru, Nurcihan
dc.contributor.authorBaşaran, Ebru
dc.date.accessioned2024-03-07T08:30:59Z
dc.date.available2024-03-07T08:30:59Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023-11-03
dc.identifier.citationBaşaran, E. (2023) Çanakkale ilinde satışa sunulan tavuk etlerinde Salmonella spp varlığı ve bu izolatların antibiyotik duyarlılığının araştırılması. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5853
dc.description.abstractBu çalışmada, Çanakkale ilinde Kasım 2022- Nisan 2023 satışa sunulan tavuk etlerinden, 30 adet göğüs eti, 30 adet kanat, 30 adet but olmak üzere toplam n=90 örnek incelenmiştir. Satışa sunulan çiğ tavuk etleri mikrobiyolojik kalitesini ortaya koymak amacıyla toplam aerobik mezofilik bakteri psikrofil bakteri, maya-küf, toplam koliform, fekal-koliform, fekal enterokok mikroorganizma grupları bakımından inclenmiştir. Ayrıca tavuk etlerinde önemli bir patojen olan Salmonella spp. varlığı araştırılmış ve bazı antibiyotik direnci, enzimatik aktivite ve biyofilm oluşturma kapasitesi gibi bazı virülans özelliklerinin de ortaya konmasına çalışılmıştır. Tavuk etleri hijyen indikatörü mikroorganizma grupları bakımından incelendiğinde kabul edilebilir limitler içinde olmakla birlikte sanitasyon açısından üretim basamaklarında sorunlar olduğunu göstermektedir. İzole edilen toplam 10 adet Salmonella spp. izolatından %80'nin S. Arizonae serotipinde olduğu ve DNaz (%90), proteaz (%90) aktiviteleri, biyofilm oluşturma kapasiteleri ve antibiyotik direnç profilleri ile kayda değer bir virülansa sahip oldukları da belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, a total of n=90 samples including 30 pieces of breast meat, 30 pieces of chicken wings, 30 pieces of butts were examined from the meats offered for sale in November 2022-April 2023 in Çanakkale province. In order to reveal the microbiological quality of raw chicken meats offered for sale, they have been examined in terms of total aerobic mesophilic - psychrophilic bacteria, yeast-mold, total coliform, fecal-coliform, fecal enterococcal microorganism groups. In addition, the presence of Salmonella spp., an important pathogen in chicken meat, has been investigated and some virulence characteristics such as antibiotic resistance, enzymatic activity and biofilm formation capacity have been tried to be revealed. When chicken meats are examined in terms of hygiene indicator microorganism groups, they are within acceptable limits, but they show that there are problems in the production steps in terms of sanitation. Of the 10 isolated Salmonella spp. isolates, 80% were of the S. Arizonae serotype and had significant virulence due to their DNase (90%), protease (90%) activity, biofilm-forming capacity and antibiotic resistance profile.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTavuk etien_US
dc.subjectMikrobiyolojik kaliteen_US
dc.subjectHijyenen_US
dc.subjectSalmonella sppen_US
dc.subjectVirülansen_US
dc.subjectAntibiyotik duyarlılığıen_US
dc.subjectChicken meaten_US
dc.subjectMicrobiological qualityen_US
dc.subjectHygeneen_US
dc.subjectSalmonella sppen_US
dc.subjectVirulenceen_US
dc.subjectAntibiotic susceptibilityen_US
dc.titleÇanakkale ilinde satışa sunulan tavuk etlerinde Salmonella spp varlığı ve bu izolatların antibiyotik duyarlılığının araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeInvestigation of the presence of Salmonella spp in chicken meat sold in Çanakkale and antibiotic susceptibility of these isolatesen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentEnstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.institutionauthorBaşaran, Ebru
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record