Tohumluk mısır üretiminde çalışma duruşlarının ergonomik risk analizi
Citation
Geniş, A. (2022) Tohumluk mısır üretiminde çalışma duruşlarının ergonomik risk analizi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale.Abstract
Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıkları, çalışanların fiziksel özelliklerine uygunsuz olan işlere maruz kaldığında ortaya çıkmaktadır. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarının sebeplerinin bilinmesi birçok meslek hastalığının ve rahatsızlıklarının önüne geçmede oldukça önemli bir adımdır. Bu çalışmada, tohumluk mısır tarımında çalışan mevsimlik tarım işçilerinin ergonomik risk değerlendirmesinin yapılması amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında mevsimlik tarım işçilerinin, mısır tohumu üretim sürecinin farklı aşamalarında, statik veya dinamik çalışma pozisyonları incelenmiş ve analiz edilmiştir. Üç farklı işçilik türü için çalışanların duruş pozisyonları görsel ve video ile kayıt altına alınmıştır. Çalışma koşullarının ergonomik risklerinin değerlendirilmesinde, REBA (Rapid Entire Body Assessment) risk analiz yöntemi kullanılmıştır. REBA puanlama şemaları üzerinden elde edilen REBA skorunun risk seviyesi referans aralıkları değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye göre, mısır püskülü çekim işçiliği için REBA skoru 8 (yüksek risk seviyesi), mısır koçanı kırım işçiliği REBA skoru 6 (orta risk seviyesi) ve mısır koçanı temizleme ve ayıklama işçiliği REBA skoru 6 (orta risk seviyesi) olarak belirlenmiştir. Risk seviyesi referans aralıkları dikkate alınarak riskin tamamen ortadan kaldırması veya risk seviyesinin alt düzeylere düşürülmesi için risk kontrol tedbirleri dikkate alınarak iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur. When employees are exposed to conditions that are not suitable for their physical characteristics, they are faced with musculoskeletal disorders. In order to reduce or prevent occupational diseases and disorders, it is necessary to know the factors that cause musculoskeletal disorders. In this study, it was aimed to evaluate the ergonomic risk of seasonal agricultural employees working in seed corn farming. For this purpose, the static and dynamic postures of seasonal agricultural workers at different stages of the corn seed production process were examined and analyzed. The postures of the employees for three different types of labor were recorded visually and with video. REBA (Rapid Entire Body Assessment) risk analysis method was used to evaluate the ergonomic risks of working conditions. REBA scores were calculated for each corn seed production process, considering the REBA scoring tables, and risk levels of postures were evaluated according to these scores. According to the assessments, REBA scores were determined as 8 (high risk level) for corn silk drafting work, 6 (moderate risk level) for corn cob breaking, and 6 (moderate risk level) for corn cob cleaning-sorting. Considering the risk level reference ranges, improvement suggestions were made by taking risk control measures into consideration to eliminate the risk completely or to reduce the risk level to lower levels.