Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçura, Mevlüt
dc.contributor.authorŞengün, Rukiye
dc.date.accessioned2023-12-11T20:03:07Z
dc.date.available2023-12-11T20:03:07Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttps://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=kIrIdtdJ31bRgjb6fHvMUY0Qmo7a1KCGRyrs1U6v-kBPZbSSwL7_GqyRktOrAkes
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/5053
dc.description.abstractBu çalışma 2021 yılında haziran ve ekim ayları arasında Çanakkale koşullarında sakız fasulyesinde kuru madde birikimi ve yeşil baklalarında protein değişimini incelemek amacıyla 11 farklı sakız fasulyesi genotipi ile yürütülmüştür. Baklalar görülmeye başladığından itibaren her genotipten 10 günlük periyotlarla 3'er adet köklü bitki sökülmüş bitki boyu, yaş- kuru bitki ağırlığı, yaş- kuru yaprak ağırlığı, yaş - kuru gövde ağırlığı, yaş - kuru bakla ağırlığı, yaprak sayısı, bakla sayısı, yaprak - gövde - bakla ham protein oranı, yaprak -gövde -bakla ham kül oranı ölçülmüştür. Genotiplerin, bitki boyu 51,7-80,3 cm, yaş bitki ağırlığı 46,5-159,2 g, kuru bitki ağırlığı 13,0-47,3 g, yaş bakla ağırlığı 21,1-96,9 g, kuru bakla ağırlığı 5,7-28,8 g, bakla sayısı 19,5-97,9 adet, bakla ham protein oranı %14,5-16,5 ve bakla ham kül oranı %5,6-6,3 arasında değişim göstermiştir. Ölçüm periyotlarına bağlı olarak bitki boyu 32,4 – 82,4 cm, yaş bitki ağırlığı 43,0 g-149,1 g, kuru bitki ağırlığı 10,2-41,0 g; yaş bakla ağırlığı 12,4-69,1 g; kuru bakla ağırlığı 2,1-24,7 g; bakla sayısı 13,9-18,7 adet; bakla ham protein oranı %14,2-17,2 ve bakla ham kül oranı %5,3-6,9 arasında değişim göstermiştir. Genel olarak tüm genotiplerde hasat periyotlarına bakıldığında ise ilk periyotlarda en yüksek bakla ham protein oranları tespit edilmiştir. Genotipler arasında G171 ve G224 genotipleri başta bakla ham protein oranı olmak üzere, birçok özellik yönünden diğer genotiplerden üstün olmuştur.en_US
dc.description.abstractThis study was carried out with 11 different cluster bean (Cyamopsis tetraganoloba) genotypes to examine both dry matter accumulation and protein change in green pods of cluster beans in Çanakkale conditions between June and October 2021. From the beginning of the pods, 3 rooted plants were gathered from each genotype in 10-day periods, plant height, fresh-dry plant weight, fresh-dry leaf weight, fresh-dry stem weight, fresh-dry pods weight, number of leaves, number of pods, leaf-stem-pod crude protein content, leaf - stem - pod crude ash ratio were measured. Among genotypes, plant height varied between 51,7-80,3 cm, fresh plant weight varied between 46,5-159,2 g, dry plant weight varied between 13,0-47,3 g, fresh pod weight varied between 21,1-96,9 g, dry pod weight varied between 5,7-28,8 g, the number of pods varied between 19,5-97,9, the crude protein ratio of pods varied between 14,5-16,5% and the crude ash ratio of pods varied between 5,6-6,3%. Depending on the measurement periods, plant height varied between 32,4 – 82,4 cm, fresh plant weight varied between 43,0 g-149,1 g, dry plant weight varied between 10,2-41,0 g; fresh pods weight varied between 12,4-69,1 g, dry bean weight varied between 2,1-24,7 g, the number of pods varied between 13,9-18,7, the crude protein ratio of pods varied between 14,2-17,2%, the average of pod raw ash ratio varied between 5,3-6,9%. When looking at the harvest periods in all genotypes in general, the highest crude protein ratios were determined in the first periods. Among the genotypes, G171 and G224 genotypes were superior to other genotypes in terms of many features, especially the crude protein ratio of pods.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZiraaten_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSakız fasulyesinin kuru madde birikimi ile yeşil baklalarında protein değişiminin incelenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of dry matter accumulation and protein change in green pods of cluster beanen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.departmentÇOMÜ, Enstitüler, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalıen_US
dc.identifier.startpage1en_US
dc.identifier.endpage89en_US
dc.institutionauthorŞengün, Rukiye
dc.relation.publicationcategoryTezen_US
dc.identifier.yoktezid775584en_US


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record