Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorCanan, Öztokat Kuzucu
dc.contributor.authorBetül Berna, Dumlupınar
dc.date.accessioned2021-07-13T12:43:55Z
dc.date.available2021-07-13T12:43:55Z
dc.date.issued2017-08-01
dc.identifier.citationOztokat Kuzucu, C , Dumlupınar, B . (2017). Farklı Organik Bitki Besin Maddelerinin Çengelköy Hıyarının (Cucumis sativus L) Tohum Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi . ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi , 5 (1) , 59-67 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/30924/327802en_US
dc.identifier.issn2147-8384
dc.identifier.issn2564-6826
dc.identifier.other(2017) ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi'nde yayınlanan makale TR Dizin indekslidir.
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/335507
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12428/3177
dc.descriptionKuzucu, Canan Öztokat, (Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü) ; Dumlupınar, Betül Berna (Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Yalova)en_US
dc.description.abstractTicari organik gübrelerin kullanımı giderek artmaktadır. Ancak bu gübrelerin bitki büyüme ve gelişmesine etkilerinin belirlenmesi gerekir. Bu çalışmada, farklı organik bitki besin maddesi uygulamalarının Çengelköy Hıyar 5802 çeşidi tohum verimi ve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü bünyesinde gerçekleştirilen çalışma, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı, her parselde 20 bitki olacak şekilde kurulmuştur. Denemede organik bitki besin maddesi olarak katı organik gübre (Biofarm, AKC, Vermikompost) ve sıvı organik gübre (Gentasol) kullanılmıştır. Gübreler toprağın ihtiyaç duyduğu azot miktarı baz alınarak tabana bu miktarın yarısını karşılayacak oranda verilmiştir. Diğer yarısı ise üretim sezonu boyunca sıvı organik gübre ile tamamlanmıştır. Çalışmada bitki besin maddelerinin bitki gelişimine etkisini belirlemek amacı ile tohumluk meyve sayısı (adet/bitki), tohumluk meyve boyu (cm), tohumluk meyve eni (cm), ve tohumluk meyve ağırlığı (g) parametrelerine bakılmıştır. Ayrıca bir gramda bulunan tohum sayısı (adet), bin tane ağırlığı (g), çimlenme oranı (%), dekara tohum verimi (kg/da) belirlenmiştir. Sonuç olarak, uygulamalar arası dekara tohum verimi değerlerinde istatistiksel olarak fark bulunmuştur. Dekara tohum verimi sırasıyla Gentasol (26,12 kg/da), Vermikompost (22,98 kg/da),Biofarm (19,32 kg/da) ve AKC (17,80 kg/da) olarak belirlenmiştir. Bitki ve tohumluk meyve ölçümlerinde ise istatistiksel olarak önemli bir fark görülmemiştir.en_US
dc.description.abstractApplying commercial organic fertilizers are increasing day by day. However, the effects of these fertilizers on plant growth and development must be determined. In this study, it was aimed to determine the effects of different organic plant nutrients on seed yield and quality in organically grown Çengelköy Cucumber 5802 cultivar. Study was conducted with four replications according to the randomized blocks design, with 20 plants per parcel out in Atatürk Horticultural Central Research Institute. Solid organic fertilizer (Biofarm, AKC, Vermicompost) liquid organic fertilizer (Gentasol) was used as organic plant nutrient in the study. Fertilizers were given to the basin to compensate for half of this amount, based on the amount of nitrogen needed for the soil. The other half was completed with liquid organic fertilizer throughout the production season. Seed fruit number (unit/plant), seed fruit length (cm), seed fruit width (cm), and seed plant weight (g) parameters were examined to determine the effects of organic plant nutirents. In addition; seed number per gram (unit), 1000 seed weight (g), germination rate (%) and seed yield per decare (kg/da) determined. As a result, there was a statistical difference in were found seed yield values between applications. Seed yields were obtained as; Gentasol (26.12 kg da-1 ), Vermicompost (22.98 kg da-1 ), Biofarm (19.32 kg da-1 ) and AKC (17.80 kg da-1 ) respectively. Furthermore no statistical significant difference was observed in plant and seed fruit measurements.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesien_US
dc.rights.uriinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectTohum verimien_US
dc.subject(Cucumis sativus L.)en_US
dc.subjectOrganic fertilizeren_US
dc.subjectSeed yielden_US
dc.subjectOrganik gübreen_US
dc.titleFarklı Organik Bitki Besin Maddelerinin Çengelköy Hıyarının (Cucumis sativus L.) Tohum Verim ve Kalitesi Üzerine Etkilerinin Belirlenmesien_US
dc.title.alternativeDetermination of Different Organic Plant Nutrition Elements on Seed Yield and Quality of Çengelköy Cucumber (Cucumis sativus L.)en_US
dc.typearticleen_US
dc.authorid0000-0003-2828-4984en_US
dc.authorid0000en_US
dc.relation.ispartofÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisien_US
dc.departmentFakülteler, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümüen_US
dc.institutionauthorKuzucu, Canan Öztokaten_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record