Kompostlaştırılmış farklı organik gübrelerin domateste bazı organik asitlerin değişimi üzerine etkileri
Citation
Kaya, S , Erken, O . (2018). Kompostlaştırılmış farklı organik gübrelerin domateste bazı organik asitlerin değişimi üzerine etkileri. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (2), 123-130.Abstract
Ülkemizde tarımsal üretim yapılan toprakların büyük bir çoğunluğu organik madde miktarı bakımından az ya da çok az olarak bilinmektedir. Bu nedenle toprağın organik madde içeriklerinin arttırılması tarımsal üretimin önemli unsurlarından birisidir. Topraktaki organik madde miktarı bitkilerin beslenme durumlarına doğrudan etkide bulunabilmektedir. Bu da verime olduğu gibi meyve kalitesine de etki eder. Bu amaçla, farklı organik kompostlaştırılmış gübrelerin domatesin kalitesinin önemli bileşenlerinden olan organik asitlere olan etkilerinin belirlenmesi amacıyla denemeler Balıkesir Gönen sınırları içinde bulunan üretici arazilerinde 2013 yılında kurulmuştur. Çalışmada kullanılan kompostlaştırılmış organik gübreler hem tekil olarak hem de toprak analizi sonucunda elde edilen veriler karşılığına denk gelen sentetik gübreler ile karıştırılarak parsellere uygulanmıştır. Uygulanan gübreler, Biyogaz kompostu (BK), biyogaz kompostu + konvansiyonel uygulama (BK+K), Sığır gübresi kompostu (SG), Sığır gübresi kompostu + konvansiyonel uygulama (SG+K), Konvansiyonel uygulama (K), ve hiçbir gübrenin uygulanmadığı kontrol (C) uygulamasıdır. Hasat sonrası meyveler HPLC ile analizlere tabii tutulmuş ve askorbik asit (mg/100g), oksalik asit (mg/100g), Tartarik asit (mg/100g), Malik Asit (mg/100g), Malonoik asit (mg/100g), Laktik asit (mg/100g), Asetik asit (mg/100g), Sitrik asit (mg/100g) miktarları belirlenmiştir. Laktik asit dışında belirlenen diğer organik asit miktarları istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Beslenmede önemli antioksidantlardan olan askorbik asit miktarı kontrol uygulamasından 38,74 mg/100g, en düşük ise 25,30 mg/100g ile konvansiyonel olarak yetiştiricilik yapılan deneme parsellerinden elde edilmiştir. A big majority of soils in our country which used as agricultural production is known as less organic matter content. Therefore, increasing the organic matter content of the soil is an important factor of agricultural production. The amount of organic matter in the soil can directly affect the nutritional status of the plants. This also affects the quality of the fruit as well as the yield. In order to determine the effects of different organic composted fertilizers on organic acids, which are important components of tomato quality, research was carried out in 2013 in a farmer land located in the in Gönen Balıkesir. The composted organic fertilizers used in the study were applied to the parcels both single and mixed with synthetic fertilizers corresponding to the data obtained as a result of soil analysis. Fertilizers are biogas digestate (BK), biogas digestate + conventional application (BK + K), cattle manure compost (SG), cattle manure compost + conventional application (SG + K), conventional application (K) and control (C) that no any manure is applied. The fruit samples were analyzed by HPLC and the amount of Ascorbic acid (mg/100g), oxalic acid (mg/100g), Tartaric acid (mg/100g), Malic acid (mg/100g), Malonoic acid (mg/100g), Lactic acid (mg/100g), Asetic acid (mg/100g), Citric acid (mg/100g) were determined after harvest. Other organic acids other than lactic acid were found statistically significant. The amount of ascorbic acid, which is one of the important antioxidants in human nutrition, was obtained from the control application with 38.74 mg / 100g and the lowest from the parcels cultivated conventionally with 25,30 mg/100g.
URI
https://dergipark.org.tr/tr/pub/comuagri/issue/41582/402473https://hdl.handle.net/20.500.12428/3105
Collections
The following license files are associated with this item: