Hemşirelik Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeyleri İle Bazı İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi
Citation
Çakır Dolu, E., Dönmez Temucin, E. ve Arslan Özkan, H. (2016). Hemşirelik Öğrencilerinin Girişimcilik Düzeyleri İle Bazı İlişkili Faktörlerin Değerlendirilmesi. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 2, 293-315.Abstract
Amaç: Sağlık hizmetlerinin gelişiminde ve yenilikçi programların oluşturulmasında, hemşirelerin bireysel girişimcilik düzeylerinin ve ilişkili faktörlerin belirlenmesinin gerekli olduğu düşünülmektedir. Bu bağlamda bu çalışma, hemşirelik yüksekokulunda okuyan öğrencilerin girişimcilik düzeylerini ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı olarak planlanan bu çalışma İstanbul’da bir vakıf üniversitesi hemşirelik yüksekokulunda okuyan 322 öğrenci ile yapılmıştır. Çalışmada veriler sosyo-demografik özellikleri değerlendiren anket formu ve Yılmaz ve Sünbül tarafından geliştirilen Üniversite Öğrencileri Girişimcilik Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin girişimcilik ortalama ölçek puanı 139.75 ± 18,33 olup yüksek girişimcilik düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Herhangi bir kulüp üyeliği olan öğrencilerin olmayanlara göre, mezun olduktan sonra lisansüstü eğitime devam etmek isteyenlerin istemeyenlere göre girişimcilik puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Sonuç: Hemşirelik eğitim müfredatına girişimcilik dersinin eklenmesi ve bu derslerde girişimcilik ilkelerinden yararlanma konularına yer verilmesi sağlık problemlerinin çözümüne önemli derecede katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Aim: Entrepreneur characteristics of nurses individually and determination of the related factors to be considered as a essential for the improvement of the health service and innovative programs. The aim of this research is to determine that the characteristic of entrepreneurship and related factors of the nursing students. Methods: Totally 322 nursing students from one private university in Istanbul were surveyed using a survey that includes sociodemographic characteristics and Student Entrepreneurship Scale which is developed by Yilmaz and Sunbul, 2009. Results: The main score of the scale was 139 which means “high rate entrepreneurship”. Students with club membership and students who were planning post-graduate education have higher score than others. Conclusion: Consequently adding the entrepreneurship courses to the nursing curriculum and learning principle of the entrepreneurship to the solution of health problems is considered to be a significant contribute to improving health services.
Collections
The following license files are associated with this item: